Els dietaris de mossèn Armengou

El passat dia 18 d’octubre es complien cent anys del naixement de Josep Armengou.

Malauradament, el protagonista del centenari de mossèn Armengou no ha estat ni el reconeixement al seu valor innegable, ni l’empremta que va deixar a Berga ni tan sols la seva obra. Per desgràcia, la polèmica sobre l’edició dels seus dietaris ha monopolitzat tota l’atenció.

Ràdio Berga va parlar ahir amb Jaume Huch. Citem la notícia:

Edicions de L’Albí, de Berga, lamenta que l’edició del dietari de mossèn Armengou hagi quedat aparcada. És una de les editorials a qui se li van encomanar pressupostos, el 2008, però L’Albí mai va rebre l’encàrrec de tirar endavant l’edició de l’obra. L’editor, Jaume Huch, espera que es pugui reconduir la situació i que es pugui editar ‘Crònica menuda de la ciutat de Berga’, que repassa la vida berguedana des del 1948 fins al 1975. Huch, ha demanat a l’Ajuntament de Berga que no tanqui en fals aquest tema i s’ha mostrat “dolgut com a editor i decebut com a berguedà”, ha dit.

Huch no admet que l’equip de govern faci declaracions “que no són certes”’. En un primer moment, ha explicat, “es va dir que L’Albí no havia presentat el pressupost, cosa que és falsa”. En aquest sentit, tal com ha pogut comprovar Ràdio Berga, l’any 2008 es van presentar tres pressupostos, adaptant-se al número de pàgines i exemplars que es demanaven, i per justificar una subvenció que s’havia de rebre i que finalment es va perdre. Jaume Huch demana a l’Ajuntament que faci públic i se sàpiga a quantes editorials es va demanar pressupost per veure si és, ha afegit, “per una qüestió econòmica”, tal com va afirmar la regidora de Cultura de Berga.

Huch insisteix que si no hi ha hagut acord per publicar el llibre no és per qüestions econòmiques. Una edició que no ha tirat endavant perquè l’Ajuntament de Berga ho atribueix a desavinences entre els tres hereus del berguedà Josep Armengou.

Per a Edicions de L’Albí és tan important que aquesta obra de Mossèn Armengou pugui veure la llum, que segons Huch, “el tema econòmic no ha de ser un impediment per publicar el llibre”. En aquest sentit, ha dit que si com a editorial comptessin amb el vistiplau de la família l’edició podria tirar endavant perquè L’Albí ja disposa del text íntegre, material que va rebre de l’Arxiu Comarcal. A més, L’Albí ha reivindicat sempre l’obra de Mossèn Armengou i és l’únic que ha editat obres seves: ‘Justificació de Catalunya’, ‘Petit diari de guerra’, ‘La Patum de Berga’, i ‘Nacionalisme català: idees i pensaments’. Per això Jaume Huch confia que es pugui editar el dietari: “que s’aconsegueixi un consens pel bé de la cultura de la ciutat”.

Lamenta que per una “pèssima gestió”, ha dit, no sigui possible disposar del dietari de Mossèn Armengou, i també pensa que cap dels Ajuntaments de Berga ha reivindicat prou la figura d’Armengou com a escriptor, ni ha sortit en defensa de les seves obres ni n’ha impulsat l’edició.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s